Бившият шеф на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Запада веднага да

...
Бившият шеф на НАТО Андерс Фог Расмусен призова Запада веднага да
Коментари Харесай

Расмунсен: С едната ръка санкционираме Путин, а с другата му плащаме

Бившият началник на НАТО Андерс Фог Расмусен прикани Запада незабавно да спре да заплаща стотици милиони евро на ден на Владимир Путин, тъй като на процедура по този начин непосредствено финансира неговата война.

" С покачването на цените на петрола и газа ние наливаме от ден на ден и повече пари в хазната на Путин – ние непосредствено финансираме неговата война и военните му закононарушения. Единственото дейно решение е цялостното преустановяване на прехвърлянията към Русия. Европейски Съюз би трябвало да се причисли към Съединени американски щати и неотложно да приключи целия импорт на съветски нефт и газ. Това би сложило съветската стопанска система на колене ", обяви Расмусен, представен от БГНЕС. Той беше съветник по сигурността на някогашния украински президент Петро Порошенко (2016-2019). Расмунсен е и бивш общоприет секретар на НАТО (2009-2014), както и бивш министър-председател на Дания (2001-2009).

Според него, до този момент Западът е посочил решителност и единение пред лицето на рецесията. " Икономическите наказания стартират да хапят и всеки ден европейска или американска компания стопира активността си в Русия. Путин може да прави всичко допустимо, с цел да скрие войната си от елементарните руснаци, само че не може да скрие икономическите последствия. Руснаците към този момент не могат да гледат Netflix или да купуват най-новия iPhone. И даже да можеха, рублата в джоба им коства на половина по-малко отпреди две седмици ", разяснява някогашният началник на НАТО.

Веднага по-късно той показва обаче, че даже, когато се постановат наказания, всеки ден се изпращат стотици милиони евро всеки ден, които се употребяват за финансиране на съветските военни старания. " През 2021 година 36% от съветските държавни доходи идват от продажби на петрол и газ. Европейски Съюз остава най-големият търговски сътрудник на Русия и главен пазар за нейните енергийни запаси. Повече от 50 % от износа на петрол и газ на страната отива за Европа. С едната ръка тласкаме съветската стопанска система към ръба на скалата, а с другата й хвърляме избавителен пояс ", показва Расмунсен.

Той разяснява и военните деяние, като счита, че войната на Владимир Путин не върви по проекта три седмици след нейното начало. " Мечтата му за бърза и безболезнена промяна на режима в Украйна се трансформира в призрачен сън поради твърдата опозиция. На съветските войски им е било казано, че ще бъдат приветствани като освободители, само че вместо това те са посрещани с ракети „ Джавелин ” и снайперистки огън. Дори в градовете, където руснаците номинално управляват, жители, облечени в украински флагове, стоят един до различен с бойците ", декларира Расмунсен. 

Бившият началник на Алианса счита, че в големи елементи на страната нашествието е в застой и войната навлиза в нова рискова фаза. " Путин подвига залозите и прибягва до все по-брутални тактики, като съветските войски изстрелват снаряди и ракети по цивилни региони ", разяснява още той и прибавя: " Но тъй като той ускорява бруталността на своите военни старания, ние също би трябвало да засилим интензивността на нашия отговор. И би трябвало да решим казуса със слона в стаята: вносът на нефт и газ в Европа. За да постави завършек на тази война, Европейският съюз би трябвало да затвори крановете "

Расмунсен твърди и, че е наясно, че цялостната възбрана на вноса на съветски нефт и газ в Европа ще има цена. " Но тази цена е дребна в съпоставяне със настоящето страдалчество на украинския народ; тя е дребна в съпоставяне със загубата на независимост, която ще настъпи, в случай че не действаме в този момент. И това е цена, с която можем да се оправим ", счита той.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР